NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Lepelaar-ID op de snavel

  Lepelaars Buitenliede
  Rob Buiter

  In een moerasbosje langs de Buitenliede, net buiten Haarlem, broedt de meest bijzondere lepelaarkolonie van ons land. De vogels zitten daar direct aan de overkant van een slootje in de bomen, waar ze zich heel rustig laten bekijken. Ze lijken te weten dat er toch niemand in dat dichte moerasbos kan komen. Maar dat laatste geldt dus ook voor onderzoekers, die eigenlijk heel graag meer zouden willen weten over de verschillende vogels. Ze hebben nu een slimme manier bedacht om tóch individuele lepelaars te kunnen volgen.

  Vlek op lepel

  Lepelaars hebben bovenop de ‘lepel’ aan het uiteinde van hun donkere snavel een lichtgele vlek. Maar die vlek ziet er bij alle vogels anders uit. Het is daarmee een unieke ID voor elke (volwassen) vogel. Camilla Dreef, Steve Geelhoed en Nico Jonker roepen nu iedereen in een wijde omgeving van Haarlem op om foto’s van lepelaars op te sturen. Ze zijn vooral geïnteresseerd in foto’s waar de gele snavelvlek goed op te zien is. Op die manier hopen ze foto’s van voedselzoekende lepelaars te kunnen koppelen aan individuen op de nesten bij Haarlem. 

  "De kolonie bij Haarlem is bovengemiddeld succesvol", weet Dreef. "Ze brengen hier makkelijk twee jongen per nest groot, waar de kolonie op Schiermonnikoog bijvoorbeeld met moeite één jong per nest weet groot te brengen. We willen graag weten waar dat succes in zit. Waar halen ze bijvoorbeeld welk voedsel? Alleen met goede foto’s van individuen kunnen we dat achterhalen", aldus Dreef.

  Eenieder die in een straal van ongeveer veertig kilometer rond Haarlem lepelaars heeft gefotografeerd, liefst dus met de details op het puntje van de snavel, wordt opgeroepen die foto’s met informatie over plaats en tijd op te sturen naar lepelaar@vwgzkl.nl

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio