NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Libellenreservaat

  vuurlibel man balij poldertuin
  Fotograaf: Sinie de Jonge

  Wat begon met een waarneming van één rode vuurlibel groeide uit tot het eerste stedelijke libellenreservaat, aan de rand van Zoetermeer. De poldertuinen van de voormalige Floriade worden op een speciale manier beheerd en daardoor zijn er steeds meer bijzondere libellensoorten te vinden. 

  26 soorten

  Op 25 mei 2013 is het poldertuinengebied tot eerste stedelijk libellenreservaat van Nederland uitgeroepen. Vrijwel alle in deze regio van nature voorkomende soorten kunnen hier worden waargenomen. Dat zijn er In Zoetermeer gedurende de laatste 12 jaar 26, waarvan 10 juffers en 16 ‘echte’ libellen.

  Zwervende soorten

  De in Zoetermeer waargenomen soorten kunnen worden ingedeeld in vaste bewoners en zwervers. De laatste groep bevat soorten die plotseling kunnen opduiken en daarna weer jarenlang afwezig zijn. Zo beleefden we in 2008 een invasie van geelvlekheidelibellen, terwijl dat in 2012 met de zwarte heidelibel het geval was. Gezien de verbeterde waterkwaliteit en het opwarmend klimaat kunnen we in de komende jaren ook te maken krijgen met de vestiging van nieuwe soorten.

  Zwarte heidelibel, fotograaf anjavoorn.

  Meer informatie op KNNV afd. Zoetermeer

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media