Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Limburgse bevers verhuizen naar Engeland

  •  
24-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bevers

© Fotograaf jaap-brand

Drie Limburgse beverfamilies gaan naar Groot-Brittannië verhuizen om daar de genetische diversiteit te versterken. Mede daardoor hoeven er waarschijnlijk langere tijd geen bevers meer gedood te worden in Limburg. Dat maakte het Waterschap Limburg dinsdag bekend.

Bevers veroorzaken schade

De verhuizing zal rond dit najaar plaatsvinden. Eerst moet er het nodige papierwerk geregeld worden en plekken gezocht worden waar de beschermde dieren precies worden uitgezet. De verhuizing verlicht de overbevolking van bevers in Limburg. Om die reden heeft het waterschap sinds januari vijftien bevers gedood. De dieren tastten volgens het schap zeldzame natuur aan en veroorzaakten schade.

Protest Schotse boeren

Momenteel leven er nog maar op een relatief beperkt aantal plaatsen in Groot-Brittannië bevers. Bevers komen ondermeer voor in Devon in het zuidwesten van Engeland en bij het Forest of Dean op de grens van Engeland en Wales. Daar zijn op kleine schaal bevers uitgezet omdat de dieren met hun dammenbouw wateroverlast kunnen verkleinen na een hoosbui. In Schotland hebben bevers echter al geleid tot protesten van boeren die vreesden dat hun akkers zouden overstromen.
Limburg is de eerste provincie in ons land waar bevers worden afgeschoten. Vijftien jaar geleden werden de eerste bevers in Limburg uitgezet. Die introductie van bevers bleek zo succesvol dat het waterschap zich nu gedwongen ziet dieren af te schieten op plekken waar ze schade zouden aanrichten.
Bron: ANP

Meer over:

engeland, bever
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.