NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Luchtvervuiling dwarsboomt zonne-energie China

  smog
  bron: pixabay

  Ernstige luchtvervuiling in China blokkeert deels het zonlicht en reduceert de winst uit zonne-energie aanzienlijk. China bouwt in rap tempo aan zonne-energie voorzieningen hopende dat 10 procent van de totale energie in 2030 bestaat uit zonne-energie. Bij deze doelstelling is geen rekening gehouden met mogelijke hinder door luchtvervuiling. De huidige luchtkwaliteit, vooral in het noorden en het oosten, gooit wellicht roet in het eten. 

  Vergelijkbaar met wolken

  Onderzoek van Princeton University wijst uit dat de luchtvervuiling ongeveer 20 procent van het zonlicht blokkeert. Dit percentage is te vergelijken met het effect van wolken. Door de fossiele brandstof industrie zijn er veel afvalstoffen in de atmosfeer terecht gekomen. De afvalstoffen, aerosol genaamd, bestaan uit sulfaat, nitraat, zwarte koolstof deeltjes en bruine organische deeltjes. 

  Plaatsbepaling zonnepanelen

  De resultaten van het onderzoek geven de luchtkwaliteit van China weer per regio. Met deze informatie kan bepaald worden waar de productie van zonnepanelen het minst last heeft van de luchtkwaliteit. Met het plaatsen van zonnepanelen op plekken waar de zon relatief goed doorkomt kan China haar doelstelling wellicht nog halen. 

  Vervolg onderzoek

  Het onderzoek duurde van 2003 tot 2014 verdeeld over heel China. Nu gaan de onderzoekers hun onderzoek uitbreiden naar andere regio’s van de wereld. India is het volgende land waarvan zij de luchtvervuiling in beeld gaan brengen. Daarnaast gaan de onderzoekers van Princeton University precies uitrekenen in hoeverre verschillende gradaties van vervuiling invloed hebben op zonnepanelen. 

  Bron: Princeton University

   

  Geplaatst in: Nieuws