Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Luchtwachters trekken ten strijde tegen vervuilde lucht

  •  
15-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Amsterdam luchtvervuiling SMOG

© SMOG in Amsterdam - Bron Pixabay

Luchtverontreiniging is veel schadelijker dan gedacht. Milieudefensie wil gemeenten wijzen op hun verantwoordelijkheid door bewoners van grote steden aan te nemen als luchtwachter. Deze burgerwachten kunnen druk uit oefenen op lokale politici en acties organiseren om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Schadelijk

Vervuilde lucht kan de gezondheid flink beschadigen. Reden voor 170 longartsen om midden december een brandbrief naar de Tweede Kamer te sturen. Ze roepen de regering op om maatregelen te nemen tegen vervuilde lucht. Luchtvervuiling bekort het leven van inwoners van Nederland met gemiddeld dertien maanden. Volgens het RIVM veroorzaakt luchtvervuiling in Nederland 12.400 bronchitisklachten bij kinderen. De longartsen willen dat de overheid het aantal vervuilende scooters, diesels, vrachtverkeer, kolencentrales en intensieve veehouderij terugdringt.

Milieudefensie

Milieudefensie spande in 2016 een rechtszaak aan tegen de Nederlandse overheid voor een schonere lucht. Daarin eist Milieudefensie dat de bestaande wettelijke normen voor luchtkwaliteit gehaald worden. Tevens wil de organisatie dat de overheid beleid voert om ver onder de wettelijke normen voor luchtvervuiling te blijven. Op 17 januari 2018 zal de rechter uitspraak doen in deze zaak.

Luchtwachters

Om gemeenten ook te wijzen op hun verantwoordelijkheid ten opzichte van haar burgers heeft Milieudefensie bewoners van grotere steden opgeroepen om luchtwachter te worden. Op dit moment wordt de wettelijke norm op in ieder geval 95 plekken in het land overschreden. De lucht is het ongezondst bij drukke wegen in zeven steden en in de nabijheid van intensieve veehouderijen. De knelpunten langs drukke wegen liggen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. Het is aan de luchtwachters om hun medeburgers bewust te maken van de luchtvervuiling in hun stad. Voor meer informatie over het werk als luchtwachter vind u hier.

Eindhoven

De Brabantse Margret Wiersma is luchtwachter te Eindhoven. Net begonnen als luchtwachter weet ze al precies wat ze wil : minder verkeer in de binnenstad en veel meer groen. Vroege Vogels trok met haar door Eindhoven, een van de meest vervuilde steden van Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.