NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Maarten Keulemans: De geit

  maarten column

  Goed dames en heren! Nu de ophef rond die streng Christelijke Nashville verklaring tegen de homoseksualiteit weer wat is overgewaaid, moeten we het toch eens hebben over: de geit. Jawel, de geit. ‘Capra aegagrus hircus’ voor vrienden. Ook daarmee is Christen-technisch gezien, namelijk iets niet in de haak. Want, terwijl het schaap in de kerststal mag, en figureert in allerlei mooie verhalen zoals over ‘het lam Gods’ en de ‘herders met de kudde’, is de geit in de bijbel de pineut.

  De oude Joden hadden de gewoonte om met Yom Kippur een geit symbolisch te beladen met alle zonden van de gemeenschap en het arme dier te verbannen. Hier komt het woord zondebok vandaan. En het boek openbaring stelt, dat aan het einde der tijden de schapen worden gescheiden van de geiten, waarna de schapen naar de hemel gaan, terwijl Satan de geiten meekrijgt.

  U snapt nu hoe het komt dat de duivel in het volksgeloof altijd bokkenpoten en geitenhoorns heeft. Volkomen onterecht natuurlijk. Geiten zijn niet alleen leuker, ze zijn ook slimmer dan schapen. Als het gaat sneeuwen gaan de geiten schuilen, maar blijven de schapen met hun stomme kop gewoon buiten staan. Alsof ze denken dat die sneeuwvlokken ze dan wel niet zullen zien of zoiets.

  Terwijl geiten sociaal zijn en nieuwsgierig, zijn schapen zo bangelijk en simpel van geest, dat 1 schattige herdershond al genoeg is om ze allemaal onder de duim te houden. Maar ja, de Joods-Christelijke traditie he! De bijbel staat vol met dieren die het, net als de homo’s, de pech hebben dat ze niet goed in de hokjes passen. Leest u vooral Leviticus 11 er eens op na. In zee mag je alles met schubben eten, maar alles met tentakels of scharen is taboe. Koeien mag je aanraken, maar varkens zijn onrein, want die herkauwen niet. Sprinkhanen zijn nog wel ok, maar alle andere insecten zijn zondig, walgelijk en fout.

  Laat ze lekker gek doen zegt u misschien. Maar het verontrustende is dat deze kijk op de natuur nog altijd onze blik vertroebelt. Denk maar aan de dieren die we ‘eng vinden of vies’, zoals kikkers, slangen, spinnen, vleermuizen, varkens, duizendpoten en slakken. Kunnen die beesten niets aan doen, dit zijn allemaal taboebeesten uit de bijbel.

  Gelukkig is er 1 lichtpuntje, een binnenpretje, zo u wilt. Van schapen is namelijk bekend dat ze op grote schaal de homofilie praktiseren. Tot wel 1 op de 4 rammen beoefent soms de herenliefde. Een procent of 10 is volledig homoseksueel, en het dunhoornschaap behoort zelfs tot de zeldzame diersoorten op aarde, waarvan de vrouwtjes elkaar soms oraal plezieren. Zonder het te weten hebben de auteurs van de bijbel, de grootste nicht uit het weiland uitverkoren tot lievelingsdier. Net goed denk ik dan.

  Geplaatst in: Column