NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Maasheggen moet UNESCO-biosfeerstatus krijgen

  DJI_0004-maasheggen-2

  Het is een van onze oudste landschappen: de Brabantse Maasheggen. Om dit gebied gelegen rond Cuijck te beschermen is de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) bezig om voor het gebied de UNESCO-biosfeerstatus aan te vragen.

  UNESCO- biosfeerstatus

  Een biosfeergebied bestaat uit een gebied dat nu al door regelgeving beschermd wordt, zoals bijvoorbeeld een Natura 2000-gebied. Daaromheen moet vervolgens een buffer liggen , en daarbuiten een schil met meer economische activiteit.

  maasheggen 

  De Maasheggen

  Wat het 800 jaar oude gebied uniek maakt zijn de  heggen die bewaard zijn gebleven. De heggen worden gemaakt van struiken zoals meidoorn of sleedoorn die op een speciale manier in elkaar gevlochten zijn. Het Maasheggenvlechten is zelfs een Immaterieel Cultureel Erfgoed.

  Je eigen Maasheg vlechten

  Voor het vlechten wordt meestal de meidoorn of sleedoorn gebruikt. In verband met de stekels wordt het dragen van handschoenen sterk aanbevolen.

  1. Je kunt gaan vlechten als de bomen ongeveer 3 meter hoog zijn. Dan verwijder je de meeste takken aan de zijkant.

  2. Daarna selecteer je de staanders (ca. 1 stam per 1,00 meter). De staanders geven de stevigheid aan de heg. Vervolgens wordt de heg ondoordringbaar gemaakt door alle andere stammen of scheuten (de liggers) op 10 – 30 cm boven de grond bijna geheel door te kappen of te zagen. Ze kunnen nu op deze kapwond doorgebogen worden en iets schuin omhoog lopend tussen de staanders worden gevlochten. Op deze wijze blijven de stammen in leven.

  3. Als de liggers tussen de staanders gevlochten zijn, worden de staanders op ca 110 cm hoogte ingekapt, waarna de toppen tussen de andere staanders en de toppen van de liggers gevlochten worden. Dan is de heg klaar.

  Mocht je geïnteresseerd zijn in een demonstratie, jaarlijks vindt er in maart een Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten plaats. 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio