Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer helderheid over effecten klimaatbeleid

  •  
13-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
windmolen

© Foto: pixabay

De mogelijke gevolgen van het klimaatakkoord voor burgers en bedrijven worden woensdag een stukje duidelijker. Het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteren de uitkomsten van de analyse die zij hebben gemaakt van de voorgestelde maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.

Concept

Het concept-klimaatakkoord is het resultaat van maandenlange onderhandelingen tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan vijf zogenoemde klimaattafels. Dat heeft enkele honderden mogelijke maatregelen opgeleverd voor de verduurzaming van woningen, energievoorziening, industrie, transport en landbouw.

Welke plannen gaan door

Het klimaatakkoord moet Nederland helpen te voldoen aan internationale afspraken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. In 2030 moet de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen met bijna de helft zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990. Het is uiteindelijk aan de politiek om te kiezen welke plannen worden uitgevoerd.

Verkiezingen

Naar de uitkomsten van de doorrekening wordt in Den Haag al maanden met spanning uitgekeken. Volgende week zijn er provinciale verkiezingen, die ook de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer bepalen. De oppositie zou graag voor die stembusgang een nieuw Kamerdebat houden over het klimaatbeleid. Maar dat zullen de coalitiepartijen, die onderling ook verdeeld zijn, vrijwel zeker tegenhouden.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.