Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer melk, meer mest

  •  
27-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koe_28.jpg
Woensdag 1 april eindigt een tijdperk. Dan vervalt na 30 jaar het melkquotum. In 1984 ingevoerd om melkplassen en boterbergen te voorkomen. De afschaffing betekent dat boeren meer melk mogen produceren. Wat zijn de gevolgen als er weer meer geproduceerd mag worden? En wat zijn de effecten van alle extra mest op ons milieu?
Naar 2 miljoen koeien
Boerenorganisaties verwachten dat de melkproductie de komende vijf jaar met 20% zal groeien. Dat betekent dat we van 1,6 miljoen koeien naar 2 miljoen koeien zullen gaan. In Nederland zal dat niet tot een groter aanbod leiden. De extra productie gaat vooral in de vorm van melkpoeder en kaas naar het buitenland, met China en de rest van Azië als groeimarkt. Met de groei van het aantal megastallen zullen er nog minder koeien in de wei te zien zijn. Nu al ziet 30% van de koeien geen weiland meer. En de verwachting is dat dit zal oplopen naar 40% in 2016.
koe1
Fotograaf: WillemdeWolf

Mestoverschot

Uitbreidingen van de rundveestapel levert ook veel meer mest op. En daar hadden we al een overschot aan. Staatsecretaris Sharon Dijksma wil de groei wel koppelen aan het aantal hectares grond van een bedrijf; de zogenaamde grondgebondenheid. Dat betekent dat boeren grond zullen moeten bijkopen.
koe2
Fotograaf: AnnemiekeStuij
Illegaal uitrijden
Ondertussen gaan de grondprijzen al aardig de hoogte in. En als je geen grond kunt bijkopen zal je de mest op een andere manier moeten zien kwijt te raken. Dat gebeurt via biogasinstallaties en mestverwerkingsfabrieken. Maar de groei van de veestapel houdt nog geen gelijke tred met de mestverwerkingscapaciteit. Dat leidt in de intensieve veeteeltbedrijven wel tot het illegaal uitrijden van mest of andere vormen van fraude. Een medewerker van boerenorganisatie LTO becijferde dat dit voor misschien wel 40% van alle mest geldt. De gevolgen voor het milieu zijn daardoor desastreus, met een veel te zware belasting aan stikstof en fosfaten.
koe3
Fotograaf: Moreau
Hans van Grinsven onderzoeker landbouw en milieu bij het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) en Sijas Akkerman van Natuur en Milieu lichten de gevolgen van het loslaten van het melkquotum toe in de uitzending.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.