NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Meer nestmogelijkheden voor ijsvogels dankzij storm

  ijsvogel-wind
  IJsvogel in de wind - Fotograaf: hansvanvuren

  IJsvogels hebben dankzij de storm van 18 januari meer nestmogelijkheden gekregen, meldt het Utrechts Landschap. De vele omgevallen bomen bieden ijsvogelpaartjes meer mogelijkheden om hun nest tussen de wortels van de bomen uit te graven. Dat komt goed uit voor de vogels, want hun broedseizoen van de ijsvogel start in februari.

  "IJsvogels nestelen in de provincie Utrecht in de buurt van stromend en stilstaand water, met langs de oever enkele struiken en bomen," aldus boswachter Joris Hellevoort. "Ze gebruiken overhangende takken als uitvalsbasis voor hun zoektocht naar voedsel, kleine visjes en waterinsecten. Hun nesten maken ze tussen de wortels van bomen door tunnels te graven, soms wel een halve meter diep."

  Acht ijsvogel hotspots

  Hellevoort: "De winter is bij uitstek de periode waarin de ijsvogel het best te zien is. Met weinig tot geen blad aan bomen en struiken is deze opvallende oranje-blauwe verschijning nog sneller waar te nemen. Toch is dat geen garantie om de ijsvogel ook daadwerkelijk te spotten." Om de kans te vergroten heeft Utrechts Landschap de hotspots van de ijsvogel in haar natuurgebieden in kaart gebracht. 

  Ook boswachters uit andere natuurgebieden wijzen op de mogelijkheden voor ijsvogels door omgevallen bomen. Goed de ogen openhouden in de natuur komende tijd dus!

  Bron: Utrechts Landschap

  Geplaatst in: Nieuws