NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Met je zangvogel naar het museum

  vv_newsimg_335079.jpg

  Tropische zangvogels zijn volgende week zondag van harte welkom in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Het museum vraagt eigenaars van de vogels wel met nadruk die in een kooitje mee te nemen. Beeldend kunstenaar Michael Pestel spoort ze die dag met zijn fluit aan tot ongekende zangprestaties, aldus het museum vrijdag.

  Amerikaan Pestel en zijn Nederlandse collega Jeroen van Westen houden die zondag ook een voorstelling in het museum. Zij doen middels film, geluid en bijzondere blaasinstrumenten verslag van hun onderzoek naar de vraag of tropische vogels al een plek kunnen vinden in het Rijnmondgebied. Zij concentreren zich op de ,,veranderende merel, de uitwijkende roek en de oprukkende halsbandparkiet''.

  Zij kwamen op het onderwerp voor hun studie onder meer door recent onderzoek van de Universiteit Leiden. Daaruit blijkt dat 'stadsvogels' hun zang zodanig aanpassen aan de daar bestaande akoestische druk (herrie) dat zij zich van hun soortgenoten die buiten de stad leven 'vocaal' isoleren. Hierdoor beperken zij zich ook voor wat betreft de voortplanting tot contact met stadse soortgenoten. ,,Stadsvogels en vogels van buiten 'verstaan' elkaar niet meer'', legt het museum uit. De kunstenaars gaan daar dieper op in.

  Iedereen kan bij de voorstelling naar binnen, maar bezoekers met een gekooide zangvogel betalen geen entree.

  Bron: ANP 

  Geplaatst in: Nieuws