NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Microscopisch strandleven gevangen in beeld

  Kiezelwieren
  fotograaf:Wim van Egmond

  Voor de één is het een groen-glibberige substantie op het strand, voor de ander een wereld van oogverblindende schoonheid: micro-organismen. Zó klein dat je ze met het blote oog niet kunt waarnemen. Microfotograaf Wim van Egmond heeft er zijn levenswerk van gemaakt om dit verborgen leven voor iedereen zichtbaar te maken.

  Voor het project S.E.A Texel (een project waarbij wetenschappers en kunstenaar samenwerken) maakt microfotograaf Wim van Egmond een time laps van het trage leven van microbiële matten zichtbaar. Deze ‘strandmatten’ zitten barstensvol micro-organismen en vormen een glibberige groenbruine substantie. Onderzoekers Michele Grego en Henk Bolhuis van het NIOZ doen hier wetenschappelijk onderzoek naar.

  Let op de reportage gaat verder na de muziek:

  Microfotograaf

  Microfotograaf Wim van Egmond volgde een kunstopleiding schilderen en fotografie maar na zijn afstuderen richtte hij zich enkel en alleen nog op de fotografie. Tegenwoordig is hij gespecialiseerd in het fotograferen van de wereld van micro-organismen. Hij vergroot deze bijzondere wereld zodat voor eenieder de niet zichtbare details zichtbaar worden. Hij weet de betoverende wereld van ééncelligen en andere minuscule wezentjes vast te leggen door middel van een microscoop, speciale prepareertechnieken en uitermate veel geduld. De afgelopen jaren maakt hij ook films door de microscoop en time lapse opnamen van bodemorganismen zoals schimmels.

  zwavel
  Cyanobacterien met zwavelbactierën - Fotograaf Wim van Egmond

  Microbioloog

  Henk Bolhuis werkt al meer dan 25 jaar in de microbiologie en s vooral geïnteresseerd in de ecologie en evolutie van complexe microbiële gemeenschappen. Door middel van moderne DNA-analyse technieken probeert hij erachter te komen welke organismen aanwezig zijn, wat hun functie is en hoe ze samen werken. Michele Grego werkt al geruime tijd als onderzoeksassistent bij het NIOZ.

  De Biofilm van Wim van Edmond en Henk Bolhuis is tot eind augustus te zien op Texel. Hier alvast een voorproefje:

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media