NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Milieudefensie lanceert meldpunt varkensflats

  vv_newsimg_323529.jpg

  Milieudefensie lanceert vandaag het Landelijk Meldpunt Varkensflats op www.milieudefensie.nl/varkensflats. Het meldpunt is een reactie op het toenemende aantal plannen voor megastallen voor varkens en kippen. Doel van het meldpunt is om bezorgde omwonenden te ondersteunen in hun strijd tegen de geplande veefabrieken. Realisering van megabedrijven veroorzaakt veel schade en overlast. Bovendien dreigt door de verdere industrialisering van de veehouderij
  het boerenfamiliebedrijf te verdwijnen.

  Via de website www.milieudefensie.nl/varkensflats kunnen omwonenden van (geplande) megabedrijven zich aanmelden. Het initiatief moet ook leiden tot meer contacten tussen reeds bestaande actiegroepen. Op dit moment zijn er, verspreid over heel Nederland, zeker tien plekken waar bewoners zich verzetten tegen de komst van industriële veehouderijcomplexen. Voorbeelden zijn Marle (gemeente Hellendoorn) en Vroomshoop (gemeente Twenterand) waar het Brabantse bedrijf Family Farmers vier megavarkensbedrijven wil bouwen voor in totaal 80.000 varkens. Ter vergelijking: een gemiddelde varkenshouderij heeft nu ongeveer duizend
  dieren.

  In antwoord op Kamervragen heeft minister Verburg van Landbouw onlangs moeten toegeven dat er nog géén landelijk overzicht bestaat van geplande megabedrijven. Via de website wil Milieudefensie in beeld brengen op welke plekken er plannen zijn voor veefabrieken.

  Realisering van dergelijke bedrijven veroorzaakt schade aan landschap en milieu. Bovendien past de grote schaal ervan absoluut niet in het landelijk gebied, aldus Milieudefensie. Bewonersgroepen die zich tegen deze plannen in hun omgeving verzetten kunnen van elkaar leren. Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie: "Niet ieder hoeft zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Kennis over inhoudelijke kwesties, publiekscampagnes, lobby en procedures kan gedeeld worden. Milieudefensie wil schouder aan schouder met omwonenden de plannen voor de megabedrijven verijdelen."

  Milieudefensie wil zich met dit initiatief uitdrukkelijk /niet/ richten tegen àlle veehouders. Veel van hen dreigen juist ook de dupe te worden van de plannen voor verdere schaalvergroting en industrialisering. Individuele boeren zitten nu al klem tussen de eisen van de markt aan de ene kant en die van milieukwaliteit en dierenwelzijn aan de andere kant. De overheid moet zorgen dat zij wel op een goede wijze kunnen produceren. Hiervoor heeft Milieudefensie een burgerinitiatief ingediend dat komend najaar wordt behandeld in de Tweede Kamer. Wouter van Eck: "De politiek hoort de verdere industrialisering van de veehouderij te voorkomen. Behoud van het boerenfamiliebedrijf kan samengaan met verbetering van milieukwaliteit en dierenwelzijn."

  Bron: Milieudefensie

  Geplaatst in: Nieuws