Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieueffectenrapportage voldoen niet aan EU-regels

  •  
07-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rapport

© Bron Pixabay

De Nederlandse wet waarmee milieueffecten van projecten worden beoordeeld voordat ze een vergunning krijgen, voldoet volgens de Europese Commissie niet aan de regels. De wet is volgens Brussel te beperkt om alle belangrijke effecten van projecten te beoordelen. Daarnaast is de controle op de kwaliteit van besluiten mogelijk onvoldoende.
Milieueffectrapportage (m.e.r.) wordt opgesteld bij activiteiten en projecten die mogelijk belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu hebben. Dit kan variëren van een vergunning die aangevraagd wordt voor de bouw van een chemische fabriek tot de uitbreiding van een luchthaven.

Tekortkomingen nationale wetgeving

De Europese richtlijnen werden in 2014 aangepast met als doel de regeldruk te verlagen, het milieu beter te beschermen en besluiten voorspelbaarder te maken voor overheden en investeerders. In Nederland maar ook Bulgarije, Kroatië, Frankrijk en Polen zijn bij het omzetten naar nationale wetgeving tekortkomingen geconstateerd.
De vijf landen hebben twee maanden om te reageren, anders krijgen ze een zwaardere waarschuwing. In een volgende fase kan de zaak worden voorgelegd aan het EU-hof.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.