NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Milieueffectenrapportage voldoen niet aan EU-regels

  rapport
  Bron Pixabay

  De Nederlandse wet waarmee milieueffecten van projecten worden beoordeeld voordat ze een vergunning krijgen, voldoet volgens de Europese Commissie niet aan de regels. De wet is volgens Brussel te beperkt om alle belangrijke effecten van projecten te beoordelen. Daarnaast is de controle op de kwaliteit van besluiten mogelijk onvoldoende.

  Milieueffectrapportage (m.e.r.) wordt opgesteld bij activiteiten en projecten die mogelijk belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu hebben. Dit kan variëren van een vergunning die aangevraagd wordt voor de bouw van een chemische fabriek tot de uitbreiding van een luchthaven.

  Tekortkomingen nationale wetgeving

  De Europese richtlijnen werden in 2014 aangepast met als doel de regeldruk te verlagen, het milieu beter te beschermen en besluiten voorspelbaarder te maken voor overheden en investeerders. In Nederland maar ook Bulgarije, Kroatië, Frankrijk en Polen zijn bij het omzetten naar nationale wetgeving tekortkomingen geconstateerd.

  De vijf landen hebben twee maanden om te reageren, anders krijgen ze een zwaardere waarschuwing. In een volgende fase kan de zaak worden voorgelegd aan het EU-hof.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws