Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieuministers op EU-matje om vieze lucht

  •  
19-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Smog autoweg

© Bron: pixabay

EU-commissaris Karmenu Vella (Milieu) roept negen lidstaten op het matje omdat de luchtkwaliteit in hun land onder de maat blijft. Hij heeft de milieuministers uitgenodigd voor een bijeenkomst dinsdag in Brussel om ze tot snelle actie te manen.
Het gaat om Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Groot-Brittannië. ,,Ouders van een kind met bronchitis of met een longziekte willen snel verbetering. Actieplannen die tien of twaalf jaar duren of ineffectieve plannen zijn nutteloos'', aldus Vella.

Luchtvervuiling boven de limieten

Tegen al deze landen is Brussel al inbreukprocedures begonnen omdat de luchtvervuiling er boven de wettelijke EU-limieten uitkomt. Die procedures kunnen eindigen bij het Europees Hof van Justitie maar nemen jaren in beslag. Dat hoopt Vella te voorkomen door de negen landen aan te zetten er nu daadwerkelijk iets aan te doen.
Volgens de commissie kampen 23 van de 28 lidstaten met te hoge concentraties stik- en fijnstof in de lucht. Bulgarije en Polen zijn daar al voor naar het EU-hof gesleept. De luchtkwaliteit in Nederland voldoet ook niet aan de Europese normen. Nederland moest in 2015 voor het eerst voldoen aan de Europese norm voor stikstofdioxide (NO2), maar metingen van bewoners en Milieudefensie wijzen uit dat dit maximum op zeker elf plekken in het land wordt overschreden.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.