De gemeente Amsterdam trekt 150 miljoen euro uit om de stad de overgang naar schone energie te laten maken. Zo moet Amsterdam in 2040 aardgasvrij zijn en moet de komende jaren ook de CO2-uitstoot flink verminderen.
Overgaan op schone energie
En daarvoor is een omslag naar schone energie nodig, meldt wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck. Zo komen er veel meer oplaadpalen voor elektrische auto’s om de overstap naar elektrische auto’s te stimuleren. Ook wil Van Doorninck er voor zorgen dat ,, alles wat nieuw gebouwd wordt klimaatneutraal, of zelfs energieleverend is”.
Advertentie
Dit is reclame van STER
In de stad moet ook veel meer energie duurzaam worden opgewekt via zonnepanelen en windmolens en worden in de periode tot 2040 de wijken een voor een van het aardgasnet afgekoppeld. Onder dit college van burgemeester en wethouders moet dat bij de eerste drie wijken gebeuren.
Kennis van Amsterdammers
Het stadsbestuur wil bij deze overgang de kennis van Amsterdammers gebruiken en roept ze op mee te denken. Wethouder van Doorninck: “De noodzaak om af te kicken van kolen, olie en gas staat niet ter discussie. Hoe we dat gaan doen is onderwerp van gesprek. Daarbij is het uitgangspunt dat iedereen mee moet kunnen doen en de rekening van de omslag naar schone energie eerlijk wordt verdeeld.”
Amsterdam moet helemaal niet van het gas of de steenkool af, ze moet CO2 neutraal of CO2 negatief worden.
Het PBL heeft hier een prijslijst voor opgesteld.
Zie http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2019/01/klimaatakkoord-op-1-a4tje-de-hoofdlijnen-kosteneffectief-gericht-op-draagvlak/
Windparken en grote zonneweides zijn het goedkoopst, je krijgt geld toe.
Bij een kolencentrale CO2 laten afvangen, kost 35 EUR per ton CO2 reductie
Een woning energieneutraal verbouwen kost 400 EUR per ton CO2 reductie, dat is dus hysterisch duur. Moeten we niet willen doen.
Veel goedkoper is, als je geld toe krijgt, door elk Amsterdams huishouden een eigen kavel windpark of zonneweide te laten kopen, en de CV ketel te vervangen door een elektrisch exemplaar. Duurzaam warm, zonder hysterische verbouwing, voor de helft van de kosten als aardgas. Dat kan omdat de stroom uit een eigen kavel windpark maar 4 cent kost, 20 jaar vaste prijs.
Die stroom gaan ze dan salderen.
Een tijdelijk overschot verdringt fossiel opgewekte stroom op het elektriciteitsnet
en bij een tijdelijk tekort gebruiken ze wel stroom van het net, van een soort die met het energiebedrijf is afgesproken.
De kolencentrale de Hemweg moet natuurlijk zijn CO2 gaan afvangen, net als alle andere centrales en grote CO2 uitstoters.
Een voldoende hoge CO2 prijs is dan wel nodig.
Daarnaast kan hij overstappen op het stoken van verantwoord geteelde biomassa, bijvoorbeeld uit Noord Afrika, waar de teelt en verkoop van die biomassa nieuwe welvaart brengt, en een positieve reden voor klimaat vluchtelingen om daar te gaan werken. Maar dat vergt enige bestuurskracht in Amsterdam en den Haag, die ze daar nu nog niet mogen hebben van Greenpeace, dat liever de stroom van zijn Duitse commerciele fossiele energiebedrijf verkoopt. Daarom willen ze dat onze nieuwe kolencentrales sluiten.
https://www.greenpeace-energy.de/ueber-uns/zahlen-fakten.html
Een andere relatief goedkope manier om de CO2 uitstoot te reduceren, is steenkool of aardgas om te zetten in waterstof gas. Dat waterstof gas vervangt het aardgas, bij zowel bedrijven als huishoudens. Opnieuw hoeven huishoudens dan niet te verbouwen, alleen de CV-ketel aanpassen of vervangen.
Dit is wel duurder dan stoken op aardgas, in tegenstelling tot het gebruiken van een eigen kavel windpark. Maar in het SER energieakkoord van 2013 hebben milieuclubs met bedrijven afgesproken dat burgers worden uitgemolken door commerciele windpark huisjesmelkers, en gemeenten houden zich daar keurig aan. Ook Amsterdam. U weet nu dat burgers onnodig worden uitgemolken, dus ooit komt daar een eind aan, en dan kunnen ook huishoudens met voordeel duurzaam worden, en hun CO2 uitstoot reduceren.
Tot die tijd, niets doen, dat doen bedrijven ook niet.
Wel de gemeenteraad bestoken met gezond verstand, dat ze afstand nemen van wat de milieuclubs willen. Kijk naar de PBL prijslijst, en benut die bij de meest voordelige keuzes.