Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder focussen op individuele soorten

  •  
23-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kakapo_papegaai_AFP_0_01.jpg

© Kakapo Grutto

Volgens hoogleraar conservation biology aan de Universiteit Leiden Geert de Snoo moeten we minder moeten focussen op het redden van individuele soorten, als de grutto of de kievit of de kakapo. Hij zit dit onlangs in zijn Diesoratie, met als titel: 'Succesvol natuur beschermen'. Volgens De Snoo los je hiermee het probleem van de achteruitgang van de biodiversiteit op het boerenland niet op. Hij pleit voor een grote omslag in het agrarisch natuurbeheer, met minder chemie en meer 'natuurelementen' zoals akkerranden.
Waken bij het nest
Mooi voorbeeld in zijn oratie is de Kakapo. Deze 'stinkende scharrelpapagaai', is een loopvogel, die leeft op een plek in Nieuw Zeeland en al jaren met man en macht wordt beschermd. Dat gaat zelfs zo ver dat vrijwilligers tijdens het broedseizoen dag en nacht waken bij de nesten van de kakapo.
Volgens de Snoo is deze focus niet per se een goede zaak voor de natuur. Sterker nog, het uitsterven van soorten is op evolutionaire tijdschaal een normaal verschijnsel. Zelfs als de kakapo ooit verdwijnt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.