Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Moerasgas warmt de aarde op

24-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
394 keer bekeken
  •  
Sloot.jpg

© Sloot

Methaan is een 34 keer zo sterk broeikasgas als CO2. Vaak wordt dan ook met argusogen naar de Siberische permafrost gekeken. Door het ontdooien van de Siberische bodem komt steeds meer methaan vrij, waardoor de opwarming van het klimaat nóg sneller kan gaan.
Minder bekend is dat er ook methaan uit Nederlandse sloten en plassen komt. Sterker nog: uit onderzoek van Nijmeegse en Wageningse biologen blijkt dat hoe warmer het wordt, hoe meer methaan er in onze sloten wordt gevormd. 

Bellen methaangas

Voor het eerst is er zo'n sterk verband aangetoond tussen temperatuur en de uitstoot van methaanbubbels. De wetenschappers onderzochten ondiepe meren, plassen, rivieren en draslanden over de hele wereld. In deze wateren ontwikkelen de bellen gas zich het meest, waarna ze opborrelen en via het wateroppervlak in de atmosfeer terecht komen.
De methaanbubbel-productie bootsten de onderzoekers na in 'minimeren' van 1000 liter in het laboratorium. Doordat de omstandigheden in het lab volkomen controleerbaar zijn, hebben de onderzoekers andere oorzaken dan de temperatuurstijging kunnen uitsluiten. Een temperatuurstijging van vier graden Celsius leidde tot een 50% hogere uitstoot van methaanbubbels.De biologen voorspellen dat een temperatuurstijging van 1 graad Celsius leidt tot 6-20 procent hogere uitstoot van methaanbellen, wat weer leidt tot extra broeikasgassen en dus een extra temperatuursverhoging.

Oplossing?

"In rijke bodems die vol zitten met voedingsstoffen wordt meer methaan gevormd dan in schralere bodems. Een mogelijke manier om methaanbubbels te verminderen is dus door te zorgen voor schralere bodems. Dat betekent minder meststoffen gebruiken", stellen de onderzoekers.
Volgens de Radboud Universiteit is de wereldwijde stijgende temperatuur lastig terug te draaien. "Maar het kan nog steeds. Bij iedere ton broeikasgas die we uitstoten, doet de natuur er eigenlijk nog een schepje bovenop in de vorm van bijvoorbeeld methaanbubbels. Maar andersom werkt het gelukkig ook zo. Als we minder broeikasgas uitstoten en de temperatuur dus daalt, krijgen we van de natuur een extra bonus in de vorm van minder methaanbubbels. Die bonus van de natuur moet onze motivatie zijn de uitstoot van broeikasgas steeds verder terug te dringen", zegt Sarian Kosten, bioloog bij de universiteit in Nijmegen.
Bron: Radboud Universiteit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.