NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Mooie motten in Nederland

  vuursteenvlinder_595c87d8f23c5_large
  Vuursteenvlinder - Fotograaf ekster

  De kledingmot verpest je garderobe, spinselmotten pakken hele bomen in en de buxusmot vreet je buxus kaal. Motten hebben op dit moment niet zo'n goede naam, maar in Nederland leven meer dan 800 verschillende soorten motten met de mooiste kleuren en vormen. Namen als vuursteenvlinder, lindepijlstaart en witte tijger spreken tot de verbeelding en zeggen vaak iets over het uiterlijk of de waardplant waarop ze hun eitjes leggen.

  Geniet van de onderstaande mottenfoto’s die onze bezoekers hebben ingestuurd. In deze selectie zie je alleen motten die niet bedreigd zijn en overal in Nederland voorkomen. De kans is vrij groot dat je een van onderstaande motten ooit een keer tegenkomt in de natuur.

  Diana-uil - Griposia aprilina
  diana-uil
  “Nachtvlinders zijn fantastisch, je moet ze vaak anders bekijken dan dagvlinders. Ik hoop dat ik dit kan laten zien door middel van de prachtige diana-uil”, laat fotograaf paulkreijger weten.

  Geisha - Olethreutes arcuella
  geisha
  Fotograaf JoGnet: “Dit geishamotje zat na een bui bij te komen op een populierblaadje.”

  Groot avondrood - Deilephila elpenor
  groot avondrood
  “Op landgoed Schaffelaar, kwam ik deze bijzondere avondrood tegen, rustend aan de waterkant. Fantastisch mooi om te zien”, aldus fotograaf 1968Tj.

  Lindepijlstaart - Mimas tiliae
  lindepijlstaart
  Deze lindepijlstaart zat heel toepasselijk op het stoepje onder een leilinde van fotograaf marouw.

  Populierenpijlstaart - Laothoe populi
  populierenpijlstaart
  Sommige populierpijlstaarten hebben een sterke rozeachtige of violette tint op de vleugels. Fotogaaf RWilllemsen

  Porseleinvlinder - Abraxas sylvata
  tabvlinder
  Soms wordt de wit met grijs en geeloranje gekleurde porseleinvlinder overdag rustend op lage bladeren gevonden. Fotograaf KLtD55

  Tauvlinder - Aglia tau
  Tauvlinder
  Redelijk zeldzame vlinder maar op de Veluwe komt deze nachtvlinder heel veel voor. Fotograaf heuvelyoup

  Vuursteenvlinder - Habrosyne pyritoides
  vuursteenvlinder
  Fotograaf ekster: “Vannacht een opmerkelijke vlinder gefotografeerd, de vuursteenvlinder! Deze valt onder de eenstaartjes.”

  Witte tijger - Spilosoma lubricipeda
  witte tijger
  Enthousiast vertelt fotograaf mvantlam: “Ik had ze nog nooit gezien. Heel mooi om ze van zo dichtbij te zien en te fotograferen.”

  Zuringspanner - Lythria cruentari
  zuringspanner
  Met zijn oranje roze kleuren harmonieert de zuringspanner prachtig met zijn omgeving. Mooi gezien door fotograaf Wampys.

  Hoe herken je een mot?

  Mot is een andere benaming voor nachtvlinders. Het verschil tussen een nacht- en een dagvlinders zit hem in de de voelsprieten, ook wel antennen genoemd. Zijn de antennen draadvormig of geveerd? Dan is het een nachtvlinder. In rust leggen ze hun vleugels plat. Maar dit kenmerk werkt niet altijd: als dagvlinders lekker zitten te zonnen, leggen ze hun vleugels ook plat. De meeste motten vliegen alleen 's nachts, maar er zijn ongeveer honderd soorten die ook overdag actief zijn.

  Heb jij ook een mooie mot gefotografeerd? Stuur deze dan op via de Fotopagina van onze site!

  Geplaatst in: Fotoserie