NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Mossels tegen blauwalg

  mossel 5

  Jarenlang was het voor zwemmers in de Sloterplas in Amsterdam zomers oppassen voor blauwalg. Maar door de komst van een nieuwe mossel is de kwaliteit van het water sterk verbeterd. Hoe doet die quaggamossel dat?

  Meestal zorgt de komst van een niet-inheemse soort bij natuurbeheerders voor spontane paniek, maar niet bij de quaggamossel. Deze mossel voedt zich voornamelijk met algen en filtert zo het water schoon. De langetermijneffecten van de mossels op het totale ecosysteem en op de waterkwaliteit zijn echter nog grotendeels onbekend.

  Jasper Stroom, onderzoeker bij Waternet, bestudeert de mossel daarom midden in de Sloterplas, op een drijvend onderzoekseiland. Hieraan hangen acht meter diepe waterzakken gevuld met mossels. Zo kan hij bepalen wat de beste hoeveelheid mossels is om de plas schoon te houden. Met behulp van Bureau Waardenburg en Indymo zijn de onderzoekszakken en de mossels op de bodem in beeld gebracht. Met dit onderzoek hoopt Waternet uit te wijzen of de quaggamossel uiteindelijk een zegen of een gevaar is.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media