NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Muggenradar

  Dorstige_steekmug_Harm_058.jpg

  Het is eind januari en we vieren de start van het Muggenseizoen 2016! Vanaf deze zondag vraagt muggenradar.nl weer om foto's van dode muggen (of zelfs de muggenlijkjes!) op te sturen. In de warme decembermaand werden op veel plekken nog muggen gesignaleerd. Nu de kou weer uit de lucht is, verwachten de kenners dat deze weinig geliefde insecten weer volop gaan vliegen.

  Op zondag 24 januari komt muggenradar.nl daarom weer online en ook gaat nu een crowdfunding-project van start om een muggen-app te bouwen. Als de Wageningse wetenschappers erin slagen om via zo'n app veel meer en veel sneller muggenwaarnemingen te verzamelen, dan komt zelfs een "muggenverwachting" in beeld.

  Door eerder onderzoek via muggenradar.nl werd al bekend dat een variant van onze 'gewone steekmug' in Nederland op veel grotere schaal voorkomt dan eerst gedacht werd. "De meest algemene soort in Nederland is de huissteekmug (Culex pipiens pipiens) maar deze gaat in de herfst in winterrust. Uit eerdere waarnemingen vermoedden we dat er een nauw verwante variant van de huissteekmug (Culex pipiens molestus) is die hier vaker voor lijkt te komen dan gedacht. Dit mysterieuze ‘tweelingzusje’ blijft ook in de winter actief en is eerder op ondergrondse plekken aangetroffen, zoals in de metro in Amsterdam. Dit tweelingzusje heeft bovendien, in tegenstelling tot de huissteekmug, een sterke voorkeur voor bloed van zoogdieren in plaats van vogels. Op grond van haar uiterlijk is ze niet te onderscheiden van de huissteekmug."

  Crowdfunding Muggenradar App

  Muggenradar.nl is een van de eerste drie projecten op het net gelanceerde crowdfundingplatform van Wageningen University. De onderzoekers van Muggenradar.nl vragen het publiek om een financiële bijdrage om de ontwikkeling van een Muggenradar App mogelijk te maken. Met de App kan het Nederlandse publiek het hele jaar door muggenoverlast registreren en foto’s van dode/platgeslagen steekmuggen insturen. We verwachten dat we met hulp van het publiek de muggenoverlast in Nederland sterk kunnen verkleinen als we beter weten welke soorten waar voorkomen, wanneer ze overlast veroorzaken en hoe veranderingen in klimaat en de omgeving de aanwezigheid en activiteit van muggen beïnvloedt. De App gaat het publiek, overheden en natuurbeheerders informeren over waar en wanneer er muggenoverlast plaats vindt of mogelijk zelfs verwacht wordt. Daarmee wil Muggenradar een schakel vormen tussen wetenschappelijke kennis en vragen die er in de samenleving leven.

   http://crowdfunding.wageningenur.nl/project/muggenradar-app

  http://crowdfunding.wageningenur.nl/project/muggenradar-app?locale=nl (voor computers die ingesteld staan op Engels) 

  De start van het nieuwe muggenseizoen is op zondag 24 januari in Vroege Vogels.

  De foto van de 'dorstige steekmug' in van fotograaf Harm058 in onze eigen Vroege Vogels FotoGalerij. Bekijk meer foto's van Harm058


  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio