Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Na 30 jaar weer ruigpootuil geboren in Nederland

  •  
28-07-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ruigpootuil.jpg
Voor het eerst in ruim dertig jaar zijn in Nederland ruigpootuiltjes geboren. Dat heeft Staatsbosbeheer maandag bekendgemaakt.
Een ruigpootuil is ongeveer even groot als de steenuil, die wel vaker in Nederland voorkomt. In 1971 is eens een dood ruigpootuiltje gevonden en in 1974 en 1977 waren er nesten waarvan de jonkies nooit het levenslicht hebben gezien. Sinds medio jaren tachtig werd af en toe wel een roepend mannetje gehoord. Een groep vogelaars liet zich daardoor inspireren en ging op onderzoek uit.
Nadat eerst een en later twee ruigpootuilen en wellicht ook vrouwtjes werden gehoord, heeft Staatsbosbeheer het betreffende stuk bos afgezet. In april kwam een nestje uit. Maar de twee kuikens die daar uitkwamen zijn door roofvogels opgegeten. In juni werd een tweede nest gesignaleerd waaruit ten minste vier kuikens zijn geboren. Een stierf in het nest en een werd slachtoffer van een roofvogel. Twee jongen moeten het overleefd hebben.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.