Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Na zandwinning ontstaat een nieuw natuurgebied

  •  
15-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Weidebeekjuffer

© Weidebeekjuffer, fotograaf: ChrisRuijter

De winning van zand en grind langs de rivieren in ons land heeft geleid tot veel nieuwe natuurgebieden. Bij 24 specifieke projecten waarbij in de afgelopen twintig jaar de winning werd gecombineerd met natuurontwikkeling, ontstond bij elkaar 3400 hectare aan nieuwe natuurgebieden (ruwweg 6800 voetbalvelden).
Uit onderzoek van Wageningen University & Research en de Vlinderstichting blijkt dat dagvlinders, vaatplanten, vogels en libellen een sterkste stijging in aantal tonen. Alleen het aantal soorten vissen is lager na de winning dan voor de winning. Bij de toename gaat het vooral om algemene soorten.

Verlaging van de waterstand

De projecten leverden ook een verlaging van de waterstand in de rivieren op. Daardoor verbeterde de veiligheid, stellen de onderzoekers verder in een artikel dat op de website Nature Today is verschenen.
Zand, grind en andere delfstoffen worden gewonnen omdat ze nodig zijn als grondstoffen voor de bouw. De zand- en grindwinnende industrie, verenigd in Cascade, heeft verschillende projecten uitgevoerd waarin de winning gecombineerd werd met natuurontwikkeling, waterveiligheid en recreatie. Cascade gaf ook de opdracht voor het onderzoek.
Bron: ANP

Meer over:

zandwinning
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.