NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • 'Naar Spanje overgeplaatste konikpaarden ziek'

  konik
  Fotograaf: ansbissels

  Het gaat niet goed met veel konikpaarden die in maart vanuit de Oostvaardersplassen (Flevoland) zijn overgeplaatst naar Spanje. Dat bevestigt Annemieke van Straaten na berichtgeving van de Stentor van donderdag. Ze zet zich met haar stichting in voor de paarden en is in Spanje om poolshoogte te nemen. "De dieren hebben iets onder de leden", zegt Van Straaten. "Maandag buigt de dierenarts zich over de paarden en moet blijken wat er aan de hand is." De dieren zijn mager en zouden niet gezond zijn.

  Droogte in Spanje

  Staatsbosbeheer verplaatste in maart 29 konikpaarden naar het natuurgebied Atapuerca, nabij de plaats Burgos in het noorden van Spanje. Volgens Van Straaten heeft een groot deel van de paarden inmiddels een veulen gekregen, wat een probleem is vanwege het voedseltekort in het gebied. "Ze doen er hier alles aan om de dieren goed te verzorgen, maar het is erg droog. Er is veel meer eten nodig. Nu worden ze bijgevoerd met alleen hooi. De paarden lijden, en dat moet stoppen." Ook denkt ze dat de paarden een ziekte hebben.

  Zieke paarden

  Staatsbosbeheer is op de hoogte van de fysieke gesteldheid van de paarden. Een woordvoerder zegt dat vanuit Spanje is vernomen dat parasieten de ziekte veroorzaken. Volgens de organisatie ligt de verantwoordelijkheid voor de dieren nu in Spanje. "Bij hen ligt de zorgplicht. Dat is in maart besloten en daar zijn afspraken over gemaakt die zijn vastgelegd in een contract."

  Minder dieren in Oostvaardersplassen

  Er worden ook 150 konikpaarden naar Wit-Rusland overgeplaatst. Flevoland besloot vorig jaar het aantal konikpaarden in de Oostvaardersplassen omlaag te brengen. De dieren moeten daar weg omdat er te veel grote grazers rondlopen. Om die reden werden er 1800 edelherten afgemaakt.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws