Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Naardermeer heeft extra zoet water nodig

  •  
15-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
naardermeer

© naardermeer

Het Naardermeer heeft vanwege de aanhoudende droogte extra zoet water nodig. Ook de naastgelegen Ankeveense Plassen en de Spiegelplas krijgen te weinig water uit het IJmeer. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht laat daarom donderdag drie extra pompen in de Groote Zeesluis in Muiden plaatsen.

Schade

De waterstand in het IJmeer is zo laag geworden, dat water uit het meer niet meer vanzelf naar de Vecht stroomt. De pompen helpen daar nu bij. De Vecht levert vers water voor de natuurgebieden. Als die geen vers water krijgen, wordt het water troebel en ontstaat algengroei. Het zou volgens het schap jaren kunnen duren voor het water weer helder is. Deels beschermde dieren en planten sterven ondertussen.

Zout water

Vorige week is al een tijdelijke dam in de Muidertrekvaart gebouwd om te voorkomen dat zout water vanuit het Noordzeekanaal in het Naardermeer zou stromen. Zout water zou het kwetsbare natuurgebied onherstelbaar beschadigen.
Het Naardermeer is het oudste beschermde natuurgebied in Nederland. De speciaal daarvoor opgerichte vereniging Natuurmonumenten kocht het plassengebied in 1906 om te voorkomen dat Amsterdam er vuil zou gaan storten. In het gebied leven onder meer otters, ringslangen, dassen en 75 soorten vogels.
Bron: ANP

Meer over:

naardermeer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.