Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nachtegaal versus damhert

  •  
11-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Flemend damhert

© Rob Buiter

Na jaren van discussie worden sinds 2016 de damherten in de Waterleidingduinen langzaam maar zeker 'beheerd'. Volgens de Dierenbescherming wordt niet het gewenste effect bereikt. Zij stellen dat er door de trage jacht onnodig veel extra dieren moeten worden geschoten. De achterblijvende dieren zouden immers meer jongen krijgen, door de ecologische ruimte die 'vrijkomt'. De Dierenbescherming pleit dan ook voor 'alternatieve manieren' om de schade door de damherten te beperken.

Desastreuse gevolgen

Op het hoogtepunt, in 2016, liepen er meer dan vierduizend damherten in het gebied. 'De gevolgen voor de biodiversiteit waren desastreus', stelt ecoloog Vincent van der Spek van Waternet. 'Bijna geen enkele niet-giftige plant komt nog tot bloeien. Alles wordt tot op de bodem afgegraasd door de herten. Het beheer is erop gericht om in het voorjaar van 2021 nog 800 herten over te hebben. Dat is de stand waarbij de biodiversiteit in het duin nog als vanouds was.' Van der Spek begrijpt niets van de kritiek van de Dierenbescherming. 'We houden ons keurig aan de vergunning die we hebben gekregen om het aantal damherten vóór 2021 terug te brengen naar 800.'

Nachtegaal verdwijnt

Ondertussen verdwijnen vogels als de nachtegaal uit het duin. Van der Spek wijt dat aan de herten. 'In de delen van het duin met de meeste herten zien we de snelste achteruitgang van nachtegalen en ook andersom: waar minder herten zitten, doen de nachtegalen het ook beter. Ook uit Engels onderzoek blijkt dat nachtegalen en damherten slecht samengaan. Zij deden ooit een experiment om grote stukken natuur waar herten voorkwamen uit te rasteren en vrij te maken van grazers. Binnen het raster nam prompt de dichtheid van nachtegalen met een factor 15 toe.'
Vincent van der Spek

© Rob Buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.