NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nationaal insectenonderzoek met speciale camera's

  hoornaarzweefvlieg
  hoornaarzweefvlieg, Fotograaf: TheoTerwiel

  In Nederland is deze week een grote studie gestart naar de achteruitgang van de insecten. Het is een wereldprimeur. Honderd speciaal ontworpen cameravallen gaan op verschillende plekken in stad, natuur en platteland meten welke insecten voorbijkomen. Het bijzondere van deze camera’s is dat ze werken met beeldherkenning. De techniek achter de automatische camera’s is getraind met duizenden foto’s van insecten van amateurs en professionals die de beelden op waarneming.nl beschikbaar stelden. Tegelijkertijd wordt ook het gewicht (biomassa) van de insecten gemeten. Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken met welke insecten het slecht gaat. In augustus 2018 keken wij al even mee met deze nieuwe techniek, luister hier het fragment terug:

  Minder insecten

  Aanleiding voor deze grote landelijke studie zijn recente studies over de achteruitgang van de insecten in West-Europa. Meest bekend is een Duits onderzoek uit 2017, waaruit bleek dat in 27 jaar tijd 75% van de insecten(biomassa) is afgenomen. Dat onderzoek vond plaats in 63 Duitse natuurgebieden. Ook het VN-rapport over biodiversiteit, dat onlangs verscheen, spreekt zorgen uit de insectenbedreiging.

  In Vroege Vogels een gesprek met een van de initiatiefnemers van het grote landelijke insectenonderzoek: Theo Zeegers van EIS Kenniscentrum Insecten.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio