NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nationale huis- en tuinspinnentelling_11_09_2014

  Foto0614.jpg

  In ons land komen honderden soorten spinnen voor. Maar welke soorten wonen in onze tuin of zelfs in huis? Vanaf zondag 14 september organiseren we de Nationale huis- en tuinspinnentelling. Een week lang mag iedereen op zoek naar alle achtpotigen van Nederland.
  In de uitzending gaan we met spinnen autoriteit Peter Koomen van Natuurmuseum Fryslân op zoek naar spinnen in en om Gasterij Stadzigt.


  Zondag 21 september maken we de resultaten van de spinnentelling bekend.

  Zoekkaart
  Samen met Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten, spinnenkenner Peter Koomen van Natuurmuseum Fryslân en Naturalis Biodiversity Center heeft Vroege Vogels een spinnenzoekkaart gemaakt, met daarop 24 spinnen, die je tegen kunt komen in huis en tuin.

  Zoals de getijgerde lijmspuiter, die ’s nachts sluipend op zoek gaat naar een prooi. Deze spin maakt geen web, maar spuit vanuit de kaken een giftig, plakkerig mengsel over prooien heen.
  De herfstspin kom je vooral tegen in struiken en maakt een wielweb met een zeer open structuur en zonder draden in het centrum. De kruisspin is een middelgrote spin die een wielvormig web maakt en herkenbaar is aan de witte kruisvormige tekening op het achterlijf.

  Een soort die je vooral binnenshuis aan kunt treffen is de grote trilspin, een spin die een eeuw geleden nog maar nauwelijks voorkwam in Nederland en nu vrijwel overal. De koffieboonspin leeft in en rondom huizen en maakt een slordig, klein web waar de spin ondersteboven in hangt. De wespspin, die ook wel tijgerspin wordt genoemd, is vanwege haar kleuren misschien wel de meest exotische van allemaal.

  Vorig jaar vond de eerste editie plaats van de Nationale huis- en tuinspinnentelling, waarbij de kruisspin als onbetwiste nummer één uit de bus kwam.

  • Download de zoekkaart (pdf, 4mb)
  • Tel mee en spinnen melden

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio