Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natte hei droogt op

  •  
17-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Heide kampina
In heidegebied de Kampina in Noord-Brabant zijn natte stukken heide en droge stukken heide. Met die natte heide gaat het niet goed.
De natte heide heeft last van verdroging. Hierdoor ‘vergrast’ het gebied en zie je overal het pijpenstrootje opduiken. Deze grassoort verdringt de dopheide en het veenmos. Natuurmonumenten  plagt en kapt bomen om meer regenwater in de bodem te laten komen en om de grond te verarmen. Zo moet er ruimte ontstaan voor bijvoorbeeld de zeldzame blauwvleugelsprinkhaan. Helaas laat die zich nog niet zo veel zien als ze bij Natuurmonumenten willen. Dus er moet nog méér verbeteren.

Verzuring

De drogere grond zorgt bij een aantal vennen ook voor verzuring van het water. Veel vennen vullen zich met regenwater en soms ook met kwel. Kwel is grondwater, soms eeuwenoud, dat vanzelf naar boven komt. Het water is zuiver en voedselarm en zorgt voor een heel specifiek plantenleven in en rond het ven. Maar er is steeds minder van dit schone kwelwater, waardoor het water in de vennetjes verzuurt en de planten op de oevers het niet redden.

Meer over:

heide
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.