Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nature’s heroes 2018 schiet kleine zwaan te hulp

  •  
28-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Kleine zwanen

© fotograaf:Tjalling van der Meer

Al meer dan zesentwintig jaar komt ze op voor de natuur van de West-Veluwe: de Gezamenlijke Natuurbeschermingswerkgroep van de Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe en KNNV Noordwest-Veluwe. Dit jaar mochten ze voor al hun noeste arbeid een prijs ontvangen: de Nature’s Heroes Award. Een prijs uitgereikt door BirdLife International voor vrijwilligers die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor vogel- en natuurbescherming in hun land of regio.

Birdlife International

Voor Birdlife International is juist het feit dat de vrijwilligers lokaal of regionaal actief zijn van essentieel bang. Hierdoor kennen ze het plaatselijke krachtenveld en de omstandigheden vaak beter dan landelijke organisaties. Ze kunnen daardoor concrete resultaten bereiken voor vogels en hun leefomgeving.

Oorkonde

De samenwerkingsgroep is zo’n regionale groep van vrijwilligers. Een zeer actieve club die al vele successen om de natuur te beschermen op haar naam heeft staan. Vooral de Natura 2000-gebieden in het werkgebied van de werkgroep weet zij door middel van juridische stappen goed te beschermen. Al tien keer voelde de werkgroep de noodzaak om tot aan de Raad van State te procederen. Acht van deze tien keer wist zij de zaak te winnen.

Kleine zwaan

De Veluwerandmeren vallen ook onder het werkterrein van de werkgroep. Deze helder en ondiepe meren bevatten een omvangrijke oppervlakte kranswieren. Die kranswieren vormen dé voedselbron voor onder meer kleine zwanen die hier tussen oktober en maart overwinteren. De gemeente Harderwijk is bezig een nieuwe woonwijk aan het water aan te leggen. Dit water, Wolderwijd, maakt deel uit van Natura 2000-gebied Veluwerandmeren. Ten behoeve van de woonwijk wordt water ingepolderd, vindt verdieping van vaargeulen plaats en zal het aantal vaarbewegingen door recreatie toenemen. De werkgroep stapte twee keer met succes naar Raad van State om zorgvuldige afwegingen door de gemeente te bepleiten. Met als resultaat: de aanleg van twee nieuwe rustgebieden voor onder andere de kleine zwanen ten zuiden en ten noorden van Harderwijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.