Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurlijke oplossingen voor overstromingsrisico’s

  •  
26-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
305 keer bekeken
  •  
Oude zeedijk Putten

© fotograaf:Thijs van Trigt

Begroeide voorlanden kunnen golfbelastingen op dijken flink laten afnemen. Daardoor zouden we de dijken eventueel minder hoog kunnen maken. Vincent Vuik schreef zijn proefschrift met als doel om methoden te ontwikkelen om risico op overstromingen te verminderen met natuurlijke oplossingen.

Natuurlijke oplossingen

‘Bescherming van kustgebieden tegen overstromingen wordt van oudsher benaderd vanuit de traditionele waterbouwkunde, met dijken en dammen. Sinds kort krijgen echter ook natuurlijke oplossingen voor waterveiligheid meer aandacht’, zegt Vincent Vuik. ‘Zulke oplossingen benutten de eigenschappen van ecosystemen langs de kust om de impact van extreme weersomstandigheden te beperken. Ecosystemen zoals schorren, mangrovebossen, koraalriffen en duinen worden beschermd, versterkt, of zelfs aangelegd om overstromingsrisico’s te laten afnemen. Natuurlijke oplossingen kunnen zelfstandig het water keren, zoals duinen, maar kunnen ook functioneren in combinatie met harde waterkeringen, bijvoorbeeld in de vorm van begroeide voorlanden die de golfbelasting op de achterliggende dijk of dam beperken.’

Onderzoek bij hybride waterkeringen

Het promotie-onderzoek van Vuik richt zich op hybride waterkeringen, waarbij golfbelastingen op een dijk of dam worden verlaagd door een schor voor de dijk, een begroeid voorland. Door de verlaging van de golfbelasting op de dijk zou de dijk verlaagt kunnen worden. Vuik heeft onderzoek gedaan naar de invloed van begroeide voorlanden tijdens stormen op golfhoogtes, golfoploop en golfoverslagdebieten. Er zijn ongeveer drie jaar lang (2014-2017) continu golfmetingen uitgevoerd op schorren in de Westerschelde en kwelders in de Waddenzee. Hierbij is over een schorbreedte van 300 meter een verminderen van meer dan 50% van golfhoogtes gemeten.
Naar verwachting zal dit onderzoek bijdragen aan het vaker toepassen van begroeide voorlanden en vergelijkbare natuurlijke oplossingen voor waterveiligheid, omdat hun effectiviteit en kosten over de levenscyclus nu rechtstreeks kunnen worden vergeleken met traditionele waterbouwkundige constructies.
Bekijk de video waarin het onderzoek door middel van animatie wordt uitgelegd:  flood risk reduction using vegetated foreshores
Vincent Vuik promoveert op woensdag 27 maart op dit onderwerp aan de TU Delft. Het onderzoek is onderdeel van het project BE-SAFE van de TU Delft en partners.
Bron: TU Delft
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.