NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nederlander heeft ook te doen met de vissen

  forel pixabay

  Een meerderheid van de Nederlanders (69 procent) vindt dat het welzijn van vissen beter beschermd moet worden. Ze zouden gemiddeld wel 20 procent meer willen betalen voor een visje dat een behoorlijk leven en een redelijk zachte dood heeft gehad voordat het op hun bord belandt.

  Onderzoek in Europa

  Dat blijkt volgens Compassion in World Farming Nederland (CIWF) uit de resultaten van een opinieonderzoek in negen Europese landen, uitgevoerd in opdracht van verschillende dierenbeschermingsorganisaties.

  Bescherming vissen

  Bijna driekwart (72 procent) vindt dat vissen evenveel bescherming verdienen als andere dieren. Maar volgens Geert Laugs, directeur van CIWF, schieten de regels voor vissen echter helemaal tekort: “De overheid moet met haar tijd meegaan en betere regels voor de bescherming van vissen opstellen, te beginnen met verdoving bij de slacht.”

  Verdoofd slachten verplicht

  Bij de duurzaamheidskeurmerken, zoals MSC en ASC, wordt geen extra rekening gehouden met vissenleed, zegt CIWF. De club roept het kabinet samen met andere organisaties op welzijnsregels te maken en verdoofde slacht te verplichten voor vissen.

  Leed bij vissen

  Jaarlijks worden er door Nederlandse vissers miljarden vissen gevangen en worden er in Nederland miljoenen vissen gekweekt. Hoewel inmiddels bekend is dat vissen pijn, stress en angst kunnen ervaren, bestaan er, behalve voor paling, geen regels ter bescherming van het welzijn bij het houden, vangen en doden van vissen. Vissen worden zelfs uitgesloten in het Besluit houders van dieren: zij hebben, in tegenstelling tot andere dieren, geen recht op een verdoofde slacht.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws