NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nestlé stopt met gebruik kooi-eieren

  Kippen
  kippen, fotograaf: jeanet1

  Voedinsmiddelengigant Nestlé (bekend van Nescafé, Nespresso, Maggi, Kitkat en Lion) gaat wereldwijd stoppen met het in hun producten verwerken van eieren van kippen die in legbatterijen en kooien gehouden worden. Deze beslissing neemt Nestlé na overleg met de mondiale Open Wing Alliance. Deze overstap naar kooi-vrije eieren scheelt miljoenen dieren een lijdensweg, aldus stichting Een Dier Een Vriend. 

  “Overwinning voor miljoenen kippen” 

  “Dit is een gigantische overwinning voor vele miljoenen kippen wereldwijd,” volgens Geoffrey Deckers, voorzitter van Een DIER Een VRIEND. “Nestlé is het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld en verbruikt enorm veel eieren. Doordat Nestlé nu geen eieren meer zal gebruiken van kippen die in kooien zitten opgesloten, betekent dit een einde aan deze vorm van uitbuiting voor deze hennen.” 

  Wereldwijd kooi-vrij

  Voor een groot bedrijf als Nestlé neemt een wereldwijde overstap naar eieren van kippen die minder lijden wat tijd in beslag. Maar in de VS en Europa zullen ze eind 2020 al 100% kooi-vrij zijn. Voor Zuid- en Midden-Amerika, het Midden-Oosten, Afrika en Oceanië zal dat in 2025 zijn - en Nestlé probeert ook 2025 te halen in Rusland, Oekraïne en Azië. “Eerder al gingen mondiale bedrijven als Hilton, Accor Hotels, de InterContinental Hotels Group, Aldi en Lidl, Ikea, Starbucks, Kellog’s en Grupo Bimbo hen voor in de keuze geen kooi-eieren meer te gebruiken.” aldus Deckers.

  Eerste kooi-vrij in China 

  Nestlé communiceert over haar beslissing in Aziatische media. In China bestaan nog helemaal geen scharrel- of vrije-uitloop eieren. Al worden ook daar ei-vrije alternatieven steeds populairder. Ook al is de legbatterij in Nederland inmiddels verboden, exporteert Nederland nog steeds legbatterij- en kooi-systemen naar onder meer Azië. Nestlé is met deze beslissing de eerste in China.  

  Bron: Stichting Een DIER Een VRIEND

  Geplaatst in: Nieuws