NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Niet alle natuur welkom op Marker Wadden

  Expeditie Marker Wadden - Natuurmonumenten
  Foto: Natuurmonumenten

  Door Natuurmonumenten wordt met veel interesse gekeken naar de ontwikkeling van de natuur op de nieuwe Marker Wadden. Toch is niet elk leven welkom.

  Projectdirecteur Roel Posthoorn geeft aan dat hij de kleine waterteunisbloem echt niet wil zien op de nieuwe eilanden. "Die ziet eruit als een schattig plantje, maar kan binnen een paar jaar het hele gebied compleet overwoekeren” zegt Posthoorn tegen de NOS. Dit geldt ook voor de watercrassula.

  Het is niet mogelijk om helemaal te voorkomen dat ongewenste soorten zich vestigen op de Marker Wadden. "Maar we gaan wel voorkomen dat ze zich verder verspreiden. Het ministerie heeft een lijst met plant- en diersoorten opgesteld en als je die aantreft in je gebied, dan moet je die zelfs bestrijden."

  Verder wil Natuurmonumenten het zoveel mogelijk open laten hoe de Marker Wadden eruit komen te zien. 

  Bezoeken

  Sinds september werd het eerste deel van de eilanden opengesteld voor particulieren boten en charterschepen. Sinds afgelopen weekend is er een tijdelijke veerdienst. Langs drie nieuwe vogelkijkhutten, een indrukwekkende uitkijktoren en het havenstrand en Noord strand zijn mooie wandelingen te maken. 

  Bron: Natuurmonumenten en NOS

  Geplaatst in: Nieuws