NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • 'Niet van het gas af'

  gaspit
  Bron: Pixabay

  Overhaast van het gas af gaan, is niet verstandig, zegt professor David Smeulders van de TU Eindhoven. Als we te snel overschakelen op warmtepompen zal de CO2 uitstoot de komende jaren eerder stijgen dan dalen. De extra elektriciteit die nodig is, wordt nu nog opgewekt door vervuilende kolencentrales, bij gebrek aan voldoende groene energie.

  Waterstof

  Het huidige aardgasnet kan in de toekomst ook gebruikt gaan worden voor waterstofgas. Dit gas dat geen CO2 uitstoot geeft, kan gebruikt worden in de bestaande verwarmingsketels. Met een kleine aanpassing draaien er nu al HR-ketels met 50 procent aardgas en 50 proces waterstofgas. En volgens producenten van verwarmingsketels kan dit ook naar bijna 100 procent waterstof.

  Opslag groene energie

  Een groot probleem van zon- en windenergie is dat het lastig is op te slaan. Als er teveel opgewekt wordt voor de vraag, worden er nu al windmolens afgeschakeld. Veel beter is het als die energie gebruikt kan worden voor het maken van waterstofgas. 

  Gasloos bouwen

  Nieuwbouwhuizen hoeven sinds 1 juli geen verplichte gasaansluiting meer te hebben. Smeulders vind dat geen goed idee. Het aardgasnet moet goed onderhouden blijven, zodat het in de toekomst voor waterstofgas gebruikt kan worden. Alleen de druk moet iets omhoog, omdat het gas minder energie bevat per kubieke meter dan aardgas.

  Klimaatakkoord

  In het Voorstel voor een klimaatakkoord staat ook een paragraaf over de rol die waterstof kan gaan spelen bij de energietransitie. Groene waterstof heeft de voorkeur. Dat is waterstof die geproduceerd wordt met elektriciteit uit duurzame bronnen, zoals zon en wind.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media