Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw deltaplan voor biodiversiteit in Nederland

  •  
19-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Roodbruine groefbij

© Roodbruine groefbij op een paardenbloem - Fotograaf Linde Slikboer

Supermarkten geven producten van boeren die zich actief inspannen voor het verbeteren van de biodiversiteit een prominentere plek. Het aanbod van Nederlandse producten in de winkels moet fors omhoog. Daarnaast krijgen deze boeren vanaf 2021 van de Rabobank rentekorting op nieuwe en bestaande leningen.
Dat zijn enkele van de afspraken die negentien partijen hebben gemaakt in het Deltaplan Biodiversiteit, dat zij woensdag hebben gepresenteerd. Aan het Deltaplan werken onder meer het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), boerenorganisatie LTO Nederland, Unilever, kennisinstituten en natuur- en milieu-organisaties mee. Het komende halfjaar hopen ze ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen aan zich te binden.

Voorbeeldfunctie

De partijen willen dat Nederland in 2030 een voorbeeld is van een dichtbevolkte delta met een rijke natuur, waarin het goed wonen en werken is. Daarvoor is herstel van de biodiversiteit nodig, want “veel van wat de supermarkten verkopen, begint als plantje in de grond. Of het nu groente, melk, een karbonaadje of brood is”, aldus directeur Marc Jansen van het CBL. “Daarom moet het voor boeren aantrekkelijk zijn om op een natuurvriendelijke manier voedsel te produceren”, zegt Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds. Het WNF denkt samen met de Rabobank en LTO na over nieuwe verdienmodellen voor boeren.

Samenwerken

Volgens de plannenmakers gaat het ondanks jarenlange inspanningen nog niet goed met de natuur in Nederland, terwijl 90 procent van het land uit niet-bebouwde grond bestaat. Natuurmonumenten gaat vanaf volgend jaar boeren helpen om natuurvriendelijker te werken. Boeren, wegbeheerders en grondeigenaren moeten ook beter zorgen voor het openbare groen. Als dieren en planten meer en beter ruimte krijgen om te leven, wordt de landbouw gezonder en zal de natuur in 2030 rijker zijn, staat in het Deltaplan.
Bron: ANP

Meer over:

deltaplan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.