NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nieuw: Zandkokerwormriffen

  zandkokerwormrif_krab
  Stichting Noordzee

  In de Noordzee is tijdens een wetenschappelijke expeditie een spectaculaire ontdekking gedaan. In het gebiedje ‘de Bruine Bank’ zijn riffen van zandkokerwormen ontdekt. Dat hebben Christiaan van Sluis van Stichting De Noordzee en marien ecoloog Karin van der Reijden van de Rijksuniversiteit Groningen zondagochtend bekend gemaakt in Vroege Vogels op NPO Radio 1.

  Lang werd gedacht dat deze natuurlijke riffen waren uitgestorven in de Noordzee. Ze werden aangetroffen tijdens de Expeditie Noordzee 2017. Een zandkokerwormrif bestaat uit veel zandkokerwormen. De worm bouwt een koker van zandkorrels. Onder bepaalde omstandigheden ontstaat een levensvorm waarbij duizenden kokers aan elkaar kleven. De riffen die dan ontstaan kunnen tientallen tot soms wel honderden meters langs worden.

  Zandkokerwormrif is een unieke en levende structuur

  In de Nederlandse Noordzee komen bijna geen natuurlijke zandkokerwormriffen meer voor. Zandkokerwormriffen zijn uniek omdat zij zich kunnen vestigen op plekken met veel stroming en dynamiek. Ook zijn de riffen bijzonder omdat ze een levende structuur vormen, die andere soorten een vestigingsplek of schuilplek biedt. Vergelijkbaar met tropische koraalriffen.

  Zandkokerwormriffen worden nog niet beschermd in Nederland. Vermoedelijk omdat tijdens de implementatie van Europese regelgeving het bestaan van zandkokerwormriffen in de Nederlandse Noordzee niet bekend was.

  rif

  rif

  Zuignapvisje

  rif

  Hondshaai

  rif blauwtipje

  Blauwtipje

  Stichting De Noordzee pleit ervoor om meer onderzoek te doen naar deze net ontdekte riffen en alsnog te beschermen, vooral tegen bodemberoering. Tijdens de Expeditie Noordzee 2018, dat 14 juni van start gaat zal de natuurorganisatie samen met stichting Duik De Noordzee Schoon de zandkokerwormriffen in de Bruine Bank opnieuw bestuderen.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media