Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe bijensoort voor Texel, de klaverbehangersbij

  •  
06-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
texel_08.jpg

© texel

De winter is de tijd om zoals vandaag uit te waaien en trekvogels te kijken, maar ook om waarnemingen van het afgelopen jaar uit te werken. Een op 22 augustus in de Buiten Muy gevangen bij blijkt de 129e soort wilde bijensoort te zijn die van Texel bekend is. Negen soorten uit deze lijst zijn na de periode 1950-1980 of eerder niet meer gezien.
Het is een mannetje van de klaverbehangersbij, een bedreigde soort waarvan de aantallen sterk zijn afgenomen. Met deze vondst is deze soort momenteel nog uit 15 uurhokken (bron www.wildebijen.nl) in Nederland bekend. De klaverbehangersbij maakt zijn nest in oude kevergangen in dood hout en in plantenstengels. Stuifmeel voor de larven wordt op allerlei verschillende plantensoorten verzameld, wel lijken distels een voorkeur te hebben. Net als bij andere behangersbijen worden de nestcellen bekleed met stukjes afgebeten blad.
Bron: Staatsbosbeheer

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.