Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe aap: de Skywalker hoolock gibbon

  •  
13-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
gibbon.jpg
In het regenwoud van Zuid-West China is een nieuwe gibbonsoort ontdekt. Uit vergelijking naar de fysieke en genetische eigenschappen van de soort met bekende gibbonsoorten bleek dat het om een nieuwe soort ging. Het onderzoek is gepubliceerd in het American Journal of Primatology . De nieuwe soort heeft de naam 'Skywalker hoolock gibbon' gekregen. Een verwijzing naar de familie Skywalker, die een belangrijke rol speelt in de Star Wars saga en waar de onderzoekers van fan van zijn. Ook betekent de wetenschappelijke naam (Hoolock tianxing) in Chinese karakters 'heavens moment'.

Nu al ernstig bedreigd

Volgens de onderzoekers zijn er slechts 200 Skywalker-gibbons in China en leeft er nog een onbekend aantal dieren in Bangladesh, India en Myanmar. Maar door hun geringe aantal en ontbossing van hun habitat zijn de dieren dus nu al met uitsterven bedreigd, zeggen de wetenschappers.
Als reactie op het nieuws heeft acteur Mark Hamill - Luke Skywalker in Star Wars - op Twitter gezegd dat hij erg trots is op een nieuwe 'jungle jedi' vernoemt naar zijn karakter.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.