Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe natuur op Texel

  •  
09-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Jerome van Abbevé

© Rob Buiter

Met het voorjaar – en dus een nieuw broedseizoen - voor de deur worden overal in het land de laatste grote werkzaamheden verricht in de natuur. Op Texel is Natuurmonumenten bijvoorbeeld bezig met de aanleg van enkele compleet nieuwe gebieden aan de binnenkant van de Waddendijk. "Ze worden onderdeel van een lange keten van natuurgebiedjes die bedoeld zijn voor vogels als kluten, grote sterns en andere zogeheten strandbroeders", vertelt boswachter Jerome van Abbevé van Natuurmonumenten.

Vogelgebied

Bij 'Dijkmanshuizen' wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een nieuw gebied met schelpenstrandjes, naar model van de inmiddels beroemde gebieden Wagejot en Utopia. Die gebieden zijn geliefd bij vogelaars en -fotografen, omdat de kluten en grote stern daar letterlijk aan de overkant van de sloot broeden, waar ze zich niets aantrekken van de liefhebbers die ze van dichtbij kunnen bekijken.

Plantenparadijs

Op 'Drijvers Vogelweid De Bol' werkt Natuurmonumenten aan de reconstructie van een oud getijdengebied met slenken en bolle kwelderplaten. Het zoute water zal er niet meer binnenkomen, maar door de grond te verarmen moet het wel weer een paradijs worden voor planten, insecten, en daarmee ook voor weidevogels. 

Meer over:

texel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.