Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nog geen besluit over Europese glyfosaatvergunning

  •  
24-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Glyfosaat - roundup

© Bron: Global Justice Now via Flickr.com

Het blijft voorlopig nog onzeker of de Europese vergunning voor de omstreden onkruidverdelger glyfosaat wordt verlengd. Er is onvoldoende steun voor een verlenging van tien jaar, bleek woensdag bij overleg van experts uit de verschillende lidstaten.

Zeven jaar

De licentie voor het onkruidgif loopt af op 15 december. De Europese Commissie gaat volgens ingewijden nu een voorstel voor een vergunning van zeven jaar voorbereiden. Het comité van deskundigen komt over uiterlijk tien dagen opnieuw bijeen.
Nederland had ingezet op tien jaar, maar zal volgens een betrokken diplomaat "flexibel zijn als dat een compromis dichterbij brengt". Frankrijk had drie jaar voorgesteld, maar ook daarvoor was onvoldoende steun. Het Europees Parlement wil dat de stof in de veelgebruikte onkruidverdelger Roundup over vijf jaar is verboden. De agrarische sector is daar fel tegen. Volgens IARC, de in kankeronderzoek gespecialiseerde tak van de Wereldgezondheidsorganisatie, is het gif kankerverwekkend voor dieren en waarschijnlijk ook voor mensen.

Reactie Greenpeace en foodwatch

Greenpeace ziet in het uitstel een kans voor de nieuwe landbouwminister Carola Schouten "om zich de kritiek van wetenschappers, maatschappelijke organisaties en duizenden burgers ter harte nemen en te pleiten tegen de hertoelating van het gif". "Innovatieve boeren bewijzen dat het prima zonder het gif kan: beter voor boer, consument, milieu en natuur", aldus Herman van Bekkem van de milieuorganisatie.
Consumentenorganisatie foodwatch stelt in een reactie ook een vergunning voor drie of vijf jaar "onverantwoord" te vinden. "Volksgezondheid moet altijd vooropstaan en het voorzorgsbeginsel moet gerespecteerd worden. Consumenten moeten per direct beschermd worden tegen een stof die er serieus van wordt verdacht kankerverwekkend te zijn."
Bron: ANP

Meer over:

glyfosaat, europa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.