NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nog steeds dierproeven voor botox

  muis_-_daksaya.jpg
  Fotograaf: Daksaya

  Jaarlijks worden honderdduizenden muizen in gruwelijke giftigheidstests voor  Botoxproducten misbruikt, terwijl twee jaar geleden een diervrije testmethode is goedgekeurd. Het bacteriële gif botulinetoxine, dat ook medisch gebruikt wordt, is het meest bekend door het cosmetisch gebruik om lijnen en rimpels weg te werken. Ondanks het EU-verbod op het fabriceren en importeren van cosmetica die op dieren getest is, is dit voor Botox niet verboden omdat het geïnjecteerd wordt. Deze maas in de EU-wet staat daarmee toe dat jaarlijks honderdduizenden muizen in deze gruwelijke experimenten het leven laten.

  Protestacties
  Lidorganisaties van de ‘European Coalition to End Animal Experiments’ (ECEAE) zullen volgende week in verschillende Europese landen actie voeren tegen het voortdurend gebruik van muizen in wrede giftigheidstesten. In Nederland zal EDEV – Een DIER Een VRIEND – op dinsdag 17 juni van 11.00 tot 13.00 uur bij de kantoren van de nVWA en IGZ middels een actie aandacht vragen voor het cosmetisch gebruik van 's werelds gevaarlijkste neurotoxine.

  EDEV zal de nVWA een brief overhandigen waarin zij haar verzoekt op te treden tegen het gebruik van producten op basis van botuline toxine voor cosmetische doeleinden. Deze producten mogen slechts bij ernstig psychisch lijden in bepaalde specifieke rimpels worden ingespoten door een BIG-geregistreerd arts. Echter, even googlen levert genoeg bewijs op dat deze regels door nagenoeg elke kliniek aan de laars gelapt worden. De IGZ zou moeten controleren op het juiste gebruik van de producten, echter, de IGZ controleert niet bij schoonheidssalons, waardoor er dus een hele groep ongecontroleerd een levensgevaarlijk gif gebruikt waar honderdduizenden muizen voor moeten lijden.

  Tergend langzame verstikkingsdood

  De dierproef die voor Botox gebruikt wordt is de controversiële LD50 (Lethal Dose) giftigheidstest. Hierbij worden verschillende groepjes muizen bij elkaar in een kooi gezet en elke groep krijgt een andere dosering botulinetoxine in de buik gespoten. Hierna wordt gekeken bij welke hoeveelheid van de giftige stof 50% van de dieren overlijdt. Dit gaat gepaard met ongelooflijk lijden voor de dieren. Ze raken langzaam aan verlamd bij volle bewustzijn en sterven zo een tergend langzame verstikkingsdood.

  Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV: “Het is totaal onacceptabel dat honderdduizenden muizen nog lijden en sterven voor een product dat overal (illegaal) gebruikt wordt voor cosmetische doeleinden en waarvoor bovendien een goedgekeurde diervrije test-methode beschikbaar is. Wij dringen er bij overheid op aan om hiertegen op te treden, zodat deze gruwelijke botox-dierproeven tot het verleden gaan behoren.”

  Bron: EDEV

  Geplaatst in: Nieuws

Meer in Nieuws