Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Nog steeds landbouwgif op de kerstster'

  •  
21-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Orchidee

© Orchidee, fotograaf: anaben

Hoewel de tuinbranche goed op weg is, zit er nog steeds landbouwgif op de kerststerren, amaryllissen en orchideeën. Dat meldt Greenpeace, na een steekproef op 'kerstplanten' die zijn gekweekt in Nederlandse kassen.

'Tuinbranche doet zijn best'

Volgens de milieuorganisatie "is te zien dat de tuinbranche goed zijn best doet, maar er zijn toch veel voor bijen schadelijke stoffen en illegale gifstoffen gevonden.'' Greenpeace liet in een laboratorium een aantal kerstplanten, gekocht bij Intratuin, GroenRijk, Tuincentrum Overvecht en Life & Garden, testen op landbouwgif. De uitkomsten zijn volgens de milieuorganisatie beter dan eerdere testen. Op de meest vervuilde plant zijn vier verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden, maar er waren ook planten waarop geen gif werd aangetroffen. Van de aangetroffen bestrijdingsmiddelen zijn elf van de zeventien gevonden stoffen giftig voor bijen. 

Schade landbouwgif

Gifstoffen komen door de waterafvoer in de natuur terecht, waar ze schade toebrengen aan onder meer bijen, waterbeestjes en vogels. 

Gifvrije landbouw

Greenpeace zet in op gifvrije, ecologische landbouw. Tuincentra hebben een grote verantwoordelijkheid en kunnen van hun telers planten zonder gif eisen. Nederland zou als grote sierteeltproducent volgens Greenpeace het goede voorbeeld moeten geven. De overheid dient niet alleen bestaande verboden beter te handhaven, zij moet ook pleiten voor een Europees verbod op een (voor bijen en mensen) gevaarlijke bestrijdingsmiddelen.
Bron: ANP

Meer over:

kerst, landbouwgif
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.