Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nominatie Jan Wolkers Prijs: Wieren

  •  
20-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Boek wieren miek zwamborn

© Bron: Wieren, Miek Zwamborn

Nog vijf Nederlandse natuurboeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. Er zijn meer dan 100 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2017 en 1 juni 2018: veldgidsen, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans. Op zondag 21 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt, tijdens een speciale uitzending in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Miek Zwamborn

De komende vier weken komen alle genomineerden in onze radio uitzending aan bod. Vandaag de eerste genomineerde: Miek Zwamborn met haar boek Wieren. Schrijver en beeldend kunstenaar Miek Zwamborn verhuisde speciaal voor wieren naar Schotland. Op het strand raakte ze gefascineerd door deze algen en schreef er het boek “Wieren” over. Hierin beschrijft zij de indrukwekkende cultuurgeschiedenis van wier en de rol van wier in de kunst en in de keuken.

Het juryrapport

Juryvoorzitter Jean Pierre Geelen :
Een heel apart klein lief aandoenlijk maar ook schitterend boekje getiteld Wieren. En dan denk je wieren, wieren dat zijn toch die groene slabladeren die in de zee drijven? Ja dat is ook zo natuurlijk, maar Miek Zwamborn heeft daar een heel prachtig boekje over samengesteld, met deels eigen illustraties, want ze is ook kunstenares, en dat verhaalt over haar liefde voor de wier. (..)
Een kleine passage uit het boek:
Machtig is het bos waar ik doorheen zwem, de wieren schijnen door een geheimzinnige stroming aangestuurd. Heel rustig waaien ze heen en weer. Tijdens het snorkelen in de baai verlies ik elk gevoel voor schaal. Nog nooit heb ik een landschap zo volop en langzaam in beweging gezien. Losse bladeren drijven onder en boven me voorbij, velen zijn bijna doorzichtig, maar geen er van ziet er levenloos uit. Ingescheurde bladranden, afgerukte stelen, losse hechtschijven, pas op de kant geeft wier zich over aan de tand des tijds, en slinkt het weg. Onder water is aftakeling ver te zoeken."
We hebben het genomineerd omdat het doordrongen is van een tamelijk gekke liefde. En dat is een van de criteria bij ons als jury: natuurboeken zijn er veel en die worden veelal uit liefde geschreven, maar wanneer je dat op elke bladzij kunt voelen, dan wekt het onze bijzondere interesse. Dit is echt een heel persoonlijk, maar ook mooi en verrassend en mooi uitgegeven klein boekje.

Meer over:

jwp, wieren, miekzwamborn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.