NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Noordse woelmuizen

  2015-10-09_at_10-23-52.jpg
  Nico Beemster (Altenburg en Wymenga) checkt of een gevangen noordse woelmuis m of v is.

  Het is de enige zoogdier(onder)soort die alléén in Nederland voorkomt: de noordse woelmuis. Maar uit de jaarlijkse tellingen in Friesland blijkt dat 't beestje het zwaar heeft.

  De noordse woelmuis is een van de vele woelmuizensoorten die we hebben. Ook de veldmuis is een woelmuis. En onder andere van die veldmuis heeft de noordse woelmuis last. Waar de noordse concurrentie krijgt van andere soorten, legt hij het loodje.

  Natte pootjes
  De weinige gebieden waar de noordse het nog wel redt, zijn eilanden waar geen andere muizen kunnen komen, of gebieden die in de winter regelmatig onder water staan. De noordse heeft geen problemen met natte pootjes, andere soorten wel.


  Foto: robvdw

  Onderzoeker Nico Beemster van het ecologisch onderzoeksbureau Altenburg en Wymenga doet al negen jaar systematisch onderzoek naar de noordse woelmuis, maar ziet dat het diertje langzaam achteruit kachelt. 'Het zou zonde zijn als hij verdwijnt. Het is het enige endemische zoogdier dat we hebben, dus een (onder)soort die nergens anders voorkomt. Mogelijk zou uitzetten in het Lauwersmeergebied op termijn uitkomst kunnen bieden. Dat is bij uitstek geschikt gebied voor deze muis, maar hij komt er nu nog niet voor.' 


  Alle gevangen muizen worden gemeten en gewogen.


  Behalve de weinige noordse woelmuizen, vangen de mannen wel opvallend veel dwergmuizen!
   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio