Aan de duurzame energiebronnen zon, wind en geothermie kan op korte termijn een nieuwe ontwikkeling worden toegevoegd: oceaanwater. Aan de ruwe noordkust van Curaçao wordt gewerkt aan een duurzame elektriciteitsinstallatie waarmee op lange termijn energie opgewekt kan worden uit koud zeewater: het Ocean Ecopark Curaçao.
Realisatie
Momenteel is het gebied waar het Ocean Ecopark moet komen nog een illegale vuilstort voor huisafval en afval uit dumptrucks. Maar volgend jaar moet de schop de grond in om het Ecopark te bouwen dat uiteindelijk een flinke bijdrage zal leveren het hele eiland 100% energie neutraal te maken en voorzien van zelf geteelde groente en fruit.
Advertentie
Dit is reclame van STER
Nu nog een illegale vuilstort
Het Nederlandse bedrijf Bluerise wil een installatie bouwen waarmee het ernaast gelegen luchthavencomplex gekoeld kan worden met koud zeewater. Dit zeewater komt van 1000m diepte uit de oceaan. Het grootste gedeelte van de energie van het eiland wordt gebruikt voor airconditioning.
Glastuinbouw
In het verlengde daarvan wordt samen met Priva gewerkt aan de realisatie van een glastuinbouwproject. De land- en tuinbouw op het eiland is nauwelijks aanwezig waardoor het eiland erg afhankelijk is van import uit Venezuela en de Verenigde Staten. Maar met de koelinstallatie kan het ‘afvalwater’ uit de airconditioning hergebruikt worden voor de koeling van de kassen. Curaçao zou op deze manier kunnen voorzien in haar eigen voedselbehoefte.
Energie
Naast het koude water te gebruiken voor koeling moet er ook energie opgewekt gaan worden in een 500kW OTEC elektriciteitsinstallatie. De energie wordt verkregen door een ingewikkeld proces waar de uitwisseling van warmte van het warme oppervlaktewater uit de zee naar het koude diepzeewater een rol speelt.
Nieuws vanaf Curaçao
Onze verslaggever Jesper Buursink is de komende tijd op Curaçao. Wekelijks zal hij verslag doen van dit autonome land binnen het Nederlands Koninkrijk. Van toekomstdromen over vuilnisbelt naar Ecopark tot aan het enorme belang van sponzen op 100 meter diepte in de Caribische Zee.