Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ode aan de grote stern

  •  
16-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
grotestern-RWilllemsen

© Grote stern- Fotograaf RWilllemsen

Je herkent ‘m aan zijn bijzondere kuif en aan zijn gele snavelpunt. Volgens Ed Buijsman is de grote stern veruit de mooiste vogel die er bestaat. Hij komt met een boek over de bijzondere broedvogel.

Gevangen voor de veren

Het had weinig gescheeld of we hadden in Nederland geen grote sterns meer gehad. Rond 1900 werden verschillende soorten sterns bejaagd omdat dameshoedjes met deze veren in de mode waren. In de Tweede Wereldoorlog werden de eieren van de grote stern massaal geraapt voor voedselvoorziening en in de jaren vijftig werd de vogel slachtoffer van vergiftiging door bestrijdingsmiddelen.

Fraaie schepsels

De laatste jaren lopen de aantallen van grote sterns weer op. Op verschillende plekken in het land, onder meer op Texel (zoals reservaat Utopia), zijn vogelreservaten aangelegd, waar de stern het wonderwel goed doet. Het boek ‘Fraaie schepsels’ over de grote stern gaat over de geschiedenis van de grote stern in Nederland en is uitgegeven bij uitgeverij Matrijs.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.