Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oeverzwaluwen kraken zandberg

  •  
09-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
oeverzwaluwen_Ermelo

© fotograaf: Henny Radstaak

Aannemers moeten oppassen als ze in het voorjaar ergens een berg los zand neerleggen. Voor je het weet nemen oeverzwaluwen bezit van de steile wand van zo'n berg zand, om daar hun nesten in te maken.

Nieuw tankstation

Dit is gebeurd bij de bouw van een nieuw tankstation in de gemeente Ermelo. Toen dat geconstateerd werd heeft de provincie Gelderland onmiddellijk de bouwwerkzaamheden rond de zandberg stilgelegd, want de oeverzwaluw is een beschermde vogelsoort. De oeverzwaluwen zijn daar nu massaal aan het broeden. En met een beetje pech voor de aannemer gaan ze straks ook nog voor een tweede leg, zodat in augustus of september pas weer verder kan worden gegaan met de bouw.

Kolonie

Oeverzwaluwen broeden in kolonies. Ze graven zelf een gang in de steile wand van een natuurlijke oever, zandafgraving of een zanddepot. 
Karel Verbruggen filmde net over de grens met België een kolonie van ongeveer vijftig paartjes. Ze hebben hun nesten gemaakt in de steile oevers van een zandgroeve. 

Meer over:

oeverzwaluw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.