Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afrikaanse olifanten slapen bijna niet

  •  
02-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
564 keer bekeken
  •  
olifant_65.jpg
Olifanten in het wild slapen nauwelijks. Dat zeggen wetenschappers die voor het eerst een studie deden naar het slaapgedrag van het grootste landzoogdier in het tijdschrift PLoS One.
Volgens de onderzoekers doen de olifanten gemiddeld twee uur hun ogen dicht en blijven ze daarbij vooral staan. Er gaan dagen voorbij dat de olifanten zelfs helemaal niet slapen. Volgens de wetenschappers slapen olifanten daarmee het minst van alle zoogdieren. 
De onderzoekers volgden ruim een maand lang twee vrouwelijke Afrikaanse olifanten in Botswana. In de slurf implanteerden ze een bewegingssensor om te meten of de dieren bewogen. Ook kregen de olifanten een halsband om te detecteren of de olifant stond of lag. Volgens de wetenschappers zijn de twee dieren representatief voor een bredere populatie maar is wel meer onderzoek nodig.
De korte slaaptijd van de olifant is wel in lijn met de slaaptijden van andere grote planteneters. Van onder andere ezels, koeien, paarden en giraffes is bekend dat ze 3 à 5 uur per nacht slapen. In gevangenschap hebben olifanten meer behoefte aan nachtrust: zij slapen gemiddeld vier tot zes uur per dag.
Bron: ANP, PLoS One
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.