Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

OM laat smerige boerderij stilleggen

  •  
08-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koeien ikjelle

© Fotograaf: ikjelle

Een veehouderij uit Steenwijkerland is stilgelegd omdat op de boerderij meer dan honderd runderen waren gevonden onder zorgwekkende omstandigheden. Het Openbaar Ministerie (OM) had om de maatregel gevraagd en de rechtbank in Zwolle keurde die deze week goed. De runderen worden afgevoerd.

Geen water

De dieren hadden bedorven voer, hadden geen water en er lag overal mest, meldt het OM. Op het erf waar de beesten rondliepen lagen overal scherpe spullen, waaraan ze zich konden verwonden. Er lag ook een dood kalf in de stal.
De voedsel- en warenwaakhond NVWA had bij een eerste controle op 13 februari al 52 runderen laten afvoeren vanwege het slechte dierenwelzijn en de hygiëne. Voor de andere 67 dieren leek toen nog herstel mogelijk. Bij een latere controle bleek dat de situatie niet was verbeterd, waarna het OM besloot om een voorlopige maatregel via de rechter af te dwingen. De stillegging duurt zes maanden en kan worden verlengd.
De boer moet voor volgende week donderdag de dieren hebben afgevoerd. De man moet zich bovendien voor de rechtbank in Zwolle verantwoorden voor de kwestie, op 3 mei. De verdachte is in 2017 en 2018 ook al veroordeeld omdat hij de regels voor dierenwelzijn schond.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.